O NAPOJU MOGU MOGU

"Napój Mogu Mogu z nata de coco to przysmak, którego sekretem jest rewolucyjne połączenie soku z owoców tropikalnych i delikatnych kawałków galaretki kokosowej. Jego niezwykły, egzotyczny smak orzeźwia ciało i umysł. Z każdym łykiem czujesz, jakbyś wgryzał się w soczysty owoc. Otwórz się na zupełnie nowe doznania i wgryź się w sok!"

Napój owocowy Mogu Mogu to absolutnie innowacyjny produkt niedostępny dotąd na rynku polskim. Jego kluczowe składniki to 25% naturalnego soku z jednego z owoców tropikalnych oraz 25% nata de coco – galaretki kokosowej.

Pomysł wykonania tak niezwykłej mieszanki pojawił się przed kilku laty w głowie prezesa tajlandzkiej firmy Sappe (ówcześnie Sappanan General Food). Uzyskany efekt smakowy okazał się lepszy od przewidywań, a prototypowy dotychczas napój został na stałe włączony do portfolio firmy. Nowy produkt błyskawicznie zdobył uznanie tajlandzkich konsumentów. Tak dobre przyjęcie spowodowało, że zdecydowano się na jego wprowadzenie na inne rynki azjatyckie, do państw Ameryki Północnej i Południowej, a ostatnio również do części Europy, gdzie cieszy się rosnącym powodzeniem. Duże zainteresowanie z jakim spotkało się Mogu Mogu nie mogło ujść uwadze pozostałych firm z branży, dlatego też powstały inne napoje o podobnym składzie. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie one jedynie naśladują Mogu Mogu, będące autorskim wynalazkiem, swoistym oryginałem i wzorcem zawierających nata de coco produktów, nazywanych czasami „chewing drinks”.

Mogu Mogu to napój, który zainteresuje każdego, kierowany w szczególności do ludzi aktywnych, ceniących wygodę, ciekawych świata i nie bojących się nowości. Butelka o nietypowym kształcie, jaskrawe kolory i unoszące się wewnątrz cząsteczki galaretki kokosowej przyciągają uwagę. Doznania smakowe zaś, nie są porównywalne z niczym innym. Pod tym względem to absolutny unikat, którego trzeba spróbować. Mogu Mogu jest odpowiednie w każdym miejscu i czasie. Zarówno latem, kiedy znakomicie orzeźwia, jak i w chłodne, ponure dni, gdy zapewnia odrobinę egzotyki. Doskonale sprawdza się zarówno na plaży, jak i w mieście; w pracy, jako deser w ciągu dnia czy na imprezie. Pod tym względem jest uniwersalny.

Teraz, dzięki staraniom grupy przyjaciół z firmy Pol Amal, będącej jego oficjalnym importerem i dystrybutorem, również polscy konsumenci mogą przekonać się o wyjątkowości Mogu Mogu. W chwili obecnej posiadamy w asortymencie 6 smaków, opisanych na kolejnych stronach. W miarę wzrostu sprzedaży, a także wprowadzania nowości przez producenta oferta będzie sukcesywnie rozszerzana.

Najbardziej tajemniczy i zaskakujący składnik Mogu Mogu, w dużej mierze decydujący o jego oryginalności, to nata de coco. Nazwa ta, w dosłownym tłumaczeniu z języka hiszpańskiego oznacza „śmietankę kokosową”, jednak częściej używa się określenia „galaretka kokosowa” (ang. coconut jelly), które dość dobrze opisuje konsystencję tego produktu. Nata de coco wywodzi się z Filipin, zyskała jednak dużą popularność także w Azji południowo-wschodniej i innych egzotycznych zakątkach świata. Galaretka powstaje w procesie fermentacji wody kokosowej, odbywającej się przy udziale dobrych kultur bakterii Acetobacter xylinum. Woda kokosowa, nazywana także sokiem z kokosa, to płyn znajdujący się we wnętrzu młodych, jeszcze zielonych orzechów kokosowych. Jest produktem całkowicie naturalnym i pozbawionym jakichkolwiek zanieczyszczeń, gdyż w drodze od korzeni do owoców woda poddawana jest wielokrotnej filtracji wewnątrz drzewa. Ponadto, ze względu na skład zbliżony do składu ludzkiego osocza, jest napojem znakomicie przyswajalnym przez nasz organizm. Również z tego powodu, w czasie II wojny światowej była ona podawana w kroplówkach, jako substytut transfuzji krwi, rannym podczas walk w rejonie Pacyfiku. Wśród licznych, niezbędnych człowiekowi mikroelementów, które zawiera wystarczy wymienić chociażby: potas, fosfor, magnez i wapń, żelazo oraz kwas foliowy, a także witaminę C, czy witaminy z grupy B. Jest produktem niskokalorycznym, bezpiecznym dla alergików, zawiera dobry cholesterol i opóźniające procesy starzenia antyoksydanty (w tym kinetynę). Wspomaga układ odpornościowy. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) określiła wodę kokosową jako bogaty w elektrolity, naturalny napój izotoniczny. Te liczne zalety powodują, że woda kokosowa stała się popularnym napojem orzeźwiającym w krajach tropikalnych, gdzie podawana jest często wprost z nacinanych maczetą kokosów, a także została doceniona przez znane z troski o zdrowe celebrytki takie jak Madonna czy Demi Moore. Nata de Coco, jako produkt wytwarzany z wody kokosowej w procesie naturalnej fermentacji, zachowuje jej właściwości, a ponadto, dzięki dodatkowej zawartości błonnika przyspiesza przemianę materii, a także, w najlepszy z możliwych sposób, oczyszcza jelita, dzięki czemu pozwala uniknąć wielu chorób.

Poza walorami zdrowotnymi, Nata de Coco, dzięki swej niezwykłej, żelowej konsystencji stała się składnikiem popularnych w tropikach deserów, a połączona z sokiem owocowym w napoju Mogu Mogu daje niezwykłe, nieporównywalne z niczym innym doznania smakowe. To prawdziwa rozkosz dla ust i podniebienia.